NMPT - Natural Movement Pattern Training

"Napjainkban egyre több ember szenved gerincproblémák miatt, amelynek a "modern" kor vívmányai a felelősek, pl: az ülőmunka (irodai, iskolában töltött sok sok óra, vezetéssel töltött idő), a gyerekek és a felnőttek is túl sok időt töltenek a telefonjaikkal, így előbb utóbb tartáshibásak lesznek. Az emberi test nem erre való, de sajnos mindenhez gyorsan alkalmazkodik.
Akkor is, ha ez esetleg nem jó nekünk!!!"

"A telefon miatt például nagyon gyorsan előre helyeződik a fej, mert a nyak hátsó lágyrészei, szalagjai zsugorodni kezdenek.
Ettől előre kerül a súlypont, amit a medence előre tolásával automatikusan kompenzál a test. Ettől viszont közelebb kerülnek az ágyéki csigolyákat összekötő kisízületi felszínek, ami reflexesen kivált egy izomvédekezést.
A feszülő izmok melletti rostok így túlműködésre kényszerülnek, az ellenpárajaik pedig az izmok fordított beidegzés miatt kikalpcsolnak.
Az idegrendszer így egyre jobban kénytelen új izmokat, új mintákat kialakítani arra, hogy hogyan használja a testet. Persze a természetestől egyre jobban távolodó mozgásminták egyre jobban terhelik az ízületeket, és újabb és újabb rossz mintákat kényszerül kialakítani.
Ettől leszünk szép lassan, pár tíz év leforgása alatt degeneratív gerincbetegek.
Pedig ennek a folyamatnak a legnagyobb része megelőzhető lenne, ha a „beteg” jóval a betegsége előtt elmenne valakihez, aki felismeri ezeket a mintákat – és időben törli és újraprogramozza őket."

Sajnos az ember amíg nem beteg, nem foglalkozik a mozgásszervi prevencióval, viszont sportolni sportol (ha egyáltalán sportol).
Ahol ha egy szakértő szemmel néző, a korrekció lehetőségeit pontosan érző edzővel találkozik, ő meg tudja fordítani a folyamatot, még mielőtt a betegség kialakul. Az edző / sportoktató szerepe a megelőzésben óriási lehet.

Hogyan néz és miben más egy NMPT órája?

Az oktató továbbra is a saját stílusát/sportját oktatja – fitness instruktor, pilates oktató, stb. – de a modern életmód mellett a gerinc szempontjából káros gyakorlatokat 100%-ban kihagyja az órájából. Emellett fixen beépjtendő korrekciós sorozatokat kap, melyeket óratípusától függően saját testsúllyal, súlyzóval, funkcionális gyakorlatokkal beiktat az órájába. Ezek a modulok speciálisan összeállított gyakorlatok, melyek mint a kóros reflexek leépítéséve a helyes mozgásminták újratanítását, a kóros együttműködések törlését szolgálják. A képzés nagy része ezen korrekciós modulok oktatásmódszertanából, begyakorlásából, működtetésének elsajátításából áll. ( A korrekciós modulok segítségükkel az idegrendszer és az izmok működési sorrendjének újrahangolásával nagyon hatékony, célzott prevenciós munkát tudunk végezni. )

Mire jó az NMPT?

- megelőzni a degenerartív gerincbetegségeket ülő munkát végző embereknél.
- korrigálni az idegrendszer rossz mozgásmintáit, ezzel elkerülni, hogy a gyógyult gerincbeteg embernek más ízületeiben, vagy más gerincszakaszain problémái adódjanak.
- megelőzni olyan tüneteket és problémákat, mint a befagyott váll, tenisz és golfkönyök,gerinc és állkapocs ízületi eredetű fülzúgás, szédülés
- javítani a testtartást, és megelőzni a mozgásrendszer öregedésének tulajdonított fájdalmakat.
- csípőízületi és térdízületi kopás ellen - mert a miofasciális erővonalak balanszírozásával az ízületek terhelése optimalizálható

Mit tud egy NMPT instruktor:

Az NMPT instruktor a saját sportját oktatja. Ez lehet aerobic, fitness, testépítés, jóga, pilates, harcművészet - bármi.
A különbség egy ilyen irányban képzetlen tréner és egy NMPT között az, hogy miközben az NMPT oktat, folyamatosan figyeli a "mátrixot" is. Miközben mozogsz, látja a háttérben futó hibás mintákat, és folyamatosan futtatja azokat a korrekciós modulokat, melyek letiltják a kóros reflexeket és kijavítják a hibás működést. A vendégeik ezáltal egyre közelebb kerülnek a fiziológiás mintához - és egyre távolabb azoktól a degenratív betegségektől, melyek közel mindenkit érintenek.

Az NMPT oktatók feladata:

Azoknak a mozgásmintáknak a kiszűrése, melyek általában már évekkel a gerincbetegségek tüneteinek kialakulása előtt jellemzők az emberekre. Ez az a jelenség, amiről az email tanfolyamban sokat beszélek:
- amikor már kompenzáló izmok veszik át a gerincet stabilizáló fűző szerepét
- amikor kiegyenesednek a gerinc görbületei - és ezzel "elszáll a test futóműbeállítása" és emiatt jóval több terhet gyakorlunk a porckorongjainkra, ízületeinkre
- de még kisebb fájdalmakon, fáradékonyságon, kellemetlen izomfeszültségeken túl nincs túl sok tünet

Az NMPT elég szabad rendszer, egyedül ahhoz ragaszkodik, hogy az instruktor a betérő vendég mozgásmintáit rendezze és ne ártson káros gyakarlatokkal, így van, aki a saját sportjába iktatja be az NMPT gyakorlatokat, van aki önálló NMPT mozgásminta korrekciós órát tart.
AZ NMPT, Bene Máté által kidolgozott mozgásminta korrekciós rendszer, melynek a célja a gerinc statikájának, görbületeinek helyreállítása, a stabilizáló izomfűzők helyreállítása, és ezzel egy olyan tartás és mozgásminta elérése, mely tartósan ideális terhelést, ezáltal könnyű, egészséges mozgást biztosít bárki számára.